Kaunokirjallisuus

KUNDERA Milan: Kiireettömyys

Ranskankielinen alkuteos La Lenteur (1995). Suom. Annikki Suni. WSOY 1995. 132s. Sid. Kp. K3.

LAHDENMÄKI Matti: Armoton elämä

Vakava yhteiskunnallinen kertomus. Kirjailijain Kustannusliike 1939. 139s. Nid. Kansikuvan tehnyt Tapio Tapiovaara. Tekijän omiste toukokuulta 1939 Mannerheimin luottomiehelle, Päämajan tiedotusosaston päällikölle, 1950-luvun puolustusministerille Kalle Lehmukselle. K2 (selän ja kansien kulmissa kulumaa ja murtumia).

LAIKKA Joel: Elämä, anna minulle ihanne

Urheilijanuorukaisen tie. Omistetaan suurelle suomalaiselle, ihmeelliselle juoksijalle Paavo Nurmelle. "Aktiiviurheilijan ja urheilija-kynäilijän kirjoittama nuorisonromaani kertoo elävästi ja psykologisen herkästi siitä nuoresta sukupolvesta, joka on saanut uutta elämänsisällystä urheiluharjoituksista." (Gummeruksen myyntikatalogi keväällä 1940). Joel Laikan esikoisteos. Gummerus 1936. 217s. Sid. K2 (kansikulmissa kulumaa, etulehdeltä leikattu pala pois).

LAVI Veikko: Seitsemäs kesä

Romaani. "Hirvisaaressa siellä missä Kymijoki laskee Suomenlahteen, eletään kapinan jälkeisiä aikoja 1920-luvun alussa. Hilma ja Antton Karhusen kuusihenkisen perheen elämä saarella on jännittävää varsinkin nuorimmaisen Elvi-tyttären mielestä. Niinkuin nyt sekin, että poliisimestari Kellokas uiskenteli pirtukanisterit kainalossa vedessä lasten moottoriveneajelun päätteeksi..." Veikko Lavin kirjat kertovat samoista asioista kuin hänen laulunsa, pienistä ihmisistä joiden esikuvia hän on elämänsä varrella tavannut. Tammi 1990. 234s. Sid. Kp (päällys Osmo "Omppu" Omenamäki). K3.

Kaunokirjallisuus»Pakinat

LEINO Eino: Pakinat II

Sisällys: Teemun teatteri II. Suurlakosta 1905 vuoteen 1914. - Kanttori Sepeteuksen kirjeitä sekä muut pakinat 1916-1925. - Selityksiä pakinoihin. Henkilöhakemisto. - Eino Leinon teokset -sarja. Toimittanut Aarre M. Peltonen. Otava 1960. 288s. Sid. K3.

LEWIS Sinclair: Tuhlaajavanhemmat

Romaani. "S. Lewisin "Tuhlaajavanhemmat" on oikeastaan opettava kirja. Siinä kerrotaan amerikkalaisen autokauppiaan perheestä, jossa poika ja tytär ovat saaneet kasvaa vapaasti, jopa tyrannisoivat vanhempiaan vaikka elävät kokonaan heidän kustannuksellaan. Tulos on surkea. Poika ei yliopisto-opinnoistaan huolimatta tiedä mitään, ei osaa mitään eikä pysty mihinkään. Tytär on ensin hullaantunut kommunismiin ja yrittää sitten ruveta isäänsä holhoamaan. Vanhemmat ovat kunnon ihmisiä, joissa ei ole muuta vikaa kuin että ovat hemmotelleet lapsiaan. He lähtevät lastensa tietämättä pitkälle matkalle Eurooppaan; heidän sieltä palattuaan kaikki alkaa taas kääntyä järkevään suuntaan. Kirja on kirjoitettu keveään pakinatyyliin, mutta siinä on näennäisestä pinnallisuudestaan huolimatta oivallista luonteenkuvausta, pirteää huumoria ja aimo annos tervettä järkeä." (Ilmari Havu Valtion kirjastotoimen Arvostelevassa luettelossa 1938). Alkuteos The Prodigal Parents (1938). Suom. Väinö Jaakkola. WSOY 1938. 338s. Sid. Nahkaselkä- ja kulmat. K2-3.

LIE Jonas: Luotsi ja hänen vaimonsa

Yksi norjalaisen Jonas Lien (1833-1908) suosituimmista meriromaaneista, ensimmäinen suuri menestys ja kirja jolla hän ns. löi itsensä läpi. Lie kertoo pohjoisen luonnosta ja ihmisisitä, merestä - myös Etelä-Atlantilta - ja siitä elantonsa saavista ihmisistä sekä perhe-elämästä ja aviollisista ristiriidoista. Päähenkilöt ovat Salve Kristiansen, joka maailman meriä kierreltyään päätyy luotsiksi, hänen kaiken kestävä vaimonsa Elisabeth sekä "hienommaksi" katsottu merenkulkijasuku Beck. - Alkuteos Lodsen og Hans Hustru (1874). Ilmestyi Suomessa ensimmäisen kerran Otavan kustantamana 1895. WSOY 1922. Suom. J. Hollo. 248s. Sid. K3.

LONDON Jack: Punainen jumala

Kolme Jack Londonin (1876-1916) novellia: Punainen jumala (Red One, first published in Cosmopolitan Magazine, October 1918), Tuo lutka... (The Hussy, first published in Cosmopolitan Magazine, December 1916), Isä Tarwater (Like Argus of the Ancient Times, first published in Hearst's Magazine, March 1917). Kaikki kolme ja novelli The Princess (Cosmopolitan 1918) julkaistiin MacMillanin kustantamana kirjana 1918 nimellä Red One. Niminovellia pidetään varhaisena scince fictionina. Se kertoo Etelämeren saarella villien kanssa asuneesta valkoisesta miehestä, joka nyt tekee kuolemaa. Mies on tutkinut yliluonnollisia asioita. - Suomentanut Aito Kare. Minerva, Turku, Sosialistin kirjapaino, 1921. 167s. Vanha jälkisidos, ei selkätekstejä. K2.

MAYLE Peter: Mainio vuosi

Rentoa huumoria ja jännitystä Etelä-Ranskan aurinkoisissa maisemissa. Alkuteos A Good Year (2004). Suom. Jukka Saarikivi. WSOY 2005. 264s. Sid. K3. K3.

Kaunokirjallisuus»Kotimainen kaunokirjallisuus

MERILAHTI Juhani: Luotolaiset. Erään saariston analyysi.

Saaristolais- ja luotsiromaani Uudestakaupungista. Luotsiliitto 1983. 358s. Sid. Kansipaperi. Kirjastoteipit. K3, kirjaston poistoleimat. Kunto hyvä.