Meri, laivat, purjehdus

Meri, laivat, purjehdus»Dokumenttiteokset

MARTTALA Jorma: Etelämeren laulu

Matruusi Martti Vappulan dramaattinen purjehdus s/v Olivebankilla vuonna 1928. "Etelämeren laulu on harvinainen Suomen merihistoriaan liittyvä dokumenttiteos, jonka pohjana ovat alkuperäiset päiväkirjat, matkakertomukset ja kirjeet. Suurten purjelaivojen aikakaudelta ei ole aiemmin kirjoitettu näin yksityiskohtaista dokumenttia miehistön näkökulmasta. Nuoren merimiehen kohtalo tuo teokseen syvältä koskettavan, inhimillisen elämänjänteen." Kirja sisältää lisäksi purjelaivasanaston sekä luettelot Gustaf Eriksonin laivoista, Suomen fregateista, Suomen kolmimastoparkeista ja Suomen 4-mastoisista valtameripurjelaivoista. WSOY 1998. 342s. + 8s. kuvia. Sid. Kuvakannet. K4.

JESSE F. Tennyson: Hullu Tom

Romaani kertoo Tom Fouldista eli Tom Foolista - kuten häntä kutsutaan, hänen purjehduksistaan maailman merillä, hänen onnen etsimisestään, Jenniferistä joka kuitenkin kuolee lapsivuoteeseen - ja Tom Fool lähtee jälleen merille Happy Returnillaan... Fryniwyd Tennyson Jesseä (1888-1958) pidetään yhtenä Britannian kaikkien aikojen parhaimmista rikostoimittajista ja - kuten nimikin kertoo - hän on sukua kuululle runoilijalle, lordi Tennysonille. Alkuteos Tom Fool (1926). Suomentaneet Y. Gustafson ja Heikki Teittinen. Kansanvalta 1929. 388s. Nid. K2.

KINNARI Pekka: Mathilda ja pojat

Romaani. "Mathilda oli vanha laiva, joka uutterasti oli kuljettanut lasteja omistajainsa lukuun niin rauhan kuin sotienkin aikoina, olihan se rakennettu Sunderlandissa jo viiime vuosisadan puolella. Mutta ilman poikiaan, matruusejaan ja lämmittäjiään, koko 26 hengen miehistöään ei laiva kulkisi... Tuon miljöön Pekka Kinnari tuo tarinassaan lukijan ulottuville..." - Julkaistu Työväen Sivistysliiton aloitteesta Merimieskulttuuripäiville 1973. Kansan Voima, Joensuu 1973. 195s. Nid. Tekijän omiste. K2-3.

MÖRNE Håkan: Eldens källor

Sjöroman från II världskrigstiden, år 1941, Atlanten, Karibien. Holger Schildts förlag 1958. 269s. Inbunden. K3.

URHONEN Akseli: Kun fregattimme kävi Jaavalla

Merimiesjutelma. Urhonen käy omien purjelaivakokemustensa siivittämänä kertomusromaanissaan läpi 1876-1902 maailman meriä purjehtineen raumalaisen fregatti/parkki Altain tarinaa. Teos on omistettu Altain veteraanien muistolle. WSOY 1947. 199s. Sid. K2-3 (kansissa ulkonäkökulumaa).

Sivut: 1