LEPPÄVIRTALAISET KAATUNEET 1939-1944

Muistojulkaisu. 422 leppävirtalaisen elämäkerta- ja rintamatiedot. Julkaisija Leppävirran museo- ja kotiseutulautakunta, 1975. 261s. Sid. Kuvitettu. K3.

LIEDES Ahti: Isä mulle Iitä neuvoi

Iijokivarren vaiheita. 1934 Neuvostoliittoon siirtyneen Liedeksen (tunnettu siellä nimellä Vili Bergman) muistelmia syntymäpitäjästään Iistä, sen työväenliikkeestä sekä Suomesta yleisestikin 1930-luvulle saakka. Pohjoinen 1980. 147s. Nid. Kuvitettu. K3.

LINDGREN Mauri - Anu SEPPÄLÄ: Elämäni hotellit

Kämpin legendaarisen hovimestarin Mauri Lindgrenin muistelmateos tarjoaa veijarimaisen tirkistysaukon 1900-luvun historiaan. "Se on aikalaiskirja, jossa kerrotaan salaisten kabinettien salaisista lemmenkohtauksista... juoruileva kansalaiskalenteri, jossa vilahtelevat presidentit, ministerit, pääjohtajat, primaballerinat, laulajattaret, seurapiirikaunottaret... Se kertoo puna-armeijan hillittömistä juhlista... kamppailusta pula-aikana mustan pörssin, kansanhuollon ja paperisten pöytäliinojen kaaoksessa... Elämänii hotellit viihdyttää ja antaa ennen kirjaamatonta tietoa politiikan, talouselämän, kulttuurin ja ravintolahistorian kulissien takaa." - WSOY 1990. 181s. + 12s. kuvia. Sid. Kp. K3.

Elämäkerrat, muistelmat

LJUBIMOV Juri: Pyhä tuli. Teatterimiehen muistelmia.

Teatterimiehen muistelmia. 1917 syntyneen, kuulun Taganka-teatterin perustajan muistelmat. Tagankan näyttelijäkaartiin kuuluneen, lauluistaan vielä kuuluisamman Vladimir Vysotskin kuoleman (1980) jälkeen Ljubimovilta kiellettiin kaikki teatterityö ja 1984 häneltä riistettiin Neuvostoliiton kansalaisuus. Hän työskenteli vuosia ulkomailla ja palasi Tagankaan 1989. Työnsä siellä hän lopetti 2011. - Kirjan on toimittanut Marc Dondey. Suomentanut Seppo Heikinheimo. Ranskankielinen alkuteos Le feu sacre. Souvenirs d'une vie de teatre (1985). WSOY 1987. 249s. + 8s/11kpl kuvia. Sid. Kp. K4. Postikulu 2,80e.

Elämäkerrat, muistelmat

MESTSERSKAJA Jekaterina: Venäläinen ruhtinatar muistelee. Tsaarinajan loistossa, neuvostovaltion vainoissa.

Ekaterina Alexandrovna Meshcherskayan (1904 – 1995) muistelmat. - Alkuteos A Russian princess remembers: The journey from tsars to glasnost (1989.) Suomentanut Pirkko Lokka. WSOY 1990. 216s. + 12s. kuvia. Sid. Kp. K4. Kirja painaa 546 grammaa. Postituskulut 2 lk kirjeenä 6e.

MILECK Joseph: Hermann Hesse

Elämäkerta. Alkuteos Hermann Hesse, Life and Art (1978). Tekijän luvalla lyhentäen suom. Kai Kaila. Kirjayhtymä 1980. 320s. + 21s. kuvia. Sid. Kp. K3 (etulehden yläkulmasta leikattu pala/omistajan nimi pois). Paino 520 g.Postikulut 6e.

NIEMINEN Saul: Revontulten pappi

Lapin jätkien papin ja suomalaisen setlementtiliikkeen uranuurtajiin kuuluneen pastori Aaro Tolsan (1895-1951) elämäntarina. Tolsa tuli Rovaniemelle 1923. 30- ja 40-luvuilla hän kulki savotoilla pappina, hoiti Lapin jätkämaailmaa sekä henkisesti että käytännön uudistuksin, pioneerina, näkijänä toiminnan miehenä. Hän toimi Rovalan isäntänä lähes 20 vuotta, ja paljolti hänen ansiostaan syntyi myös Palosalmen metsätyömieskoti. Weilin+Göös 1980. 236s. + 24s. kuvia. Sid. Kp. Kuvitettu. K3.

PANJUSKIN Valeri: Mihail Hodorkovski - hiljaisuuden vanki

Tarina siitä, miten ihminen Venäjällä muuttuu vapaaksi ja mitä siitä seuraa hänelle. "Teos antaa synkän kuvan Venäjän oikeuslaitoksesta ja presidentti Vladimir Putinin vallankäytöstä." (Petri Sajari Taloussanomat 1.9.2007). Alkuteos Uznik tisiny ilmestyi Venäjällä 2006 Secret Firmyn kustantamana. Suom. Jukka Mallinen. Tammi 2007. 265s. Sid. Kp. K4.

PASTERNAK Anna: Rakastunut prinsessa

Kuvaus prinsessa Dianan ja James Hewittin suhteesta, joka kesti vuodesta 1985 vuoteen 1991. "Nyt totuus pääsee julki: se että tämän miehen rakkaus, tuki ja rohkaisu auttoivat ratkaisevasti Walesin prinsessaa kestämään avioliittonsa rikkoutumisen ja soivat hänelle mahdollisuuden kehittää itseensä henkistä voimaa, joka hänestä nykyään kuvasti." (Ote kirjoittajan alkusanoista). - Prinsessa Dianan kohtalon me tiedämme. James Hewitt avasi keväällä 2009 baarin Marbellassa, Espanjassa. - Alkuteos Princess in LKove (1994). Suom. Aino-Tellervo Nurmi. WSOY 1994. 192s. + 8s./13 kuvaa. Sid. kuvakannet. K4.

PIHLAJAMÄKI Veikko: Kohtalona K-linja

Pohjalaisen patriootin muistelmat. Veikko Pihlajamäki (1922-2007) oli Suomen Keskustan kansanedustaja 1972-1986 ja puolustusministeri Sorsan IV hallituksessa 1983-87. Pihlajamäki kuului eduskunnassa Keskustan ns. "Mustaan tusinaan", jonka riveissä "Pihlajamäki koki velvollisuudekseen nousta vastarintaan silloin, kun demokratia oli uhattuna, kun toisinajattelijoita nujerrettiin ja puoluetovereita leimattiin ulkopoliittisesti epäluotettaviksi. Pihlajamäen muistelmat on jämerää ja lahjomatonta tekstiä Keskustapuolueen sisäisestä kamppailusta ja K-linjan toimista, joista julkisuuteen on jäänyt yksipuolinen ja väärä kuva." WSOY 1995. 264s. + 8s. kuvia. Sid. Kp. K3 (etulehti poistettu).